Seguidors

dissabte, 12 d’octubre del 2019

GREENE, Graham




"EL PODER Y LA GLORIA”

LITERATURA ANGLESA / SEGLE XX
Diario El País / Pàgines: 330 / ISBN: 84-89669-32-5 / 2002.


El Poder y la Gloria és considerada per molts crítics literaris com la gran obra de Graham Greene (1904-1991), la seva obra mestra. Aquella en què va posar tot el seu esforç per plasmar les seves grans inquietuds morals i filosòfiques sobre el món que ens envolta i que sempre li van preocupar molt. 

La història que el lector es trobarà en les pàgines d’El Poder i la Glòria és la narració de la fugida i ocultació d'un capellà. Personatge del qual no se cita el nom en cap moment i que tots els altres personatges que apareixen en la novel·la anomenen "capellà" sense més ni més, perseguit per les autoritats d'un dels estats que conformen Mèxic. 

La història, encara que fictícia, s'enquadra en el moment històric que va viure Mèxic en els anys trenta del segle passat, en què l'Església catòlica va ser perseguida. Es van afusellar capellans, es van eliminar símbols religiosos i es van enderrocar esglésies. La revolució prohibia exercir el catolicisme. Malgrat la revolució, els pobres segueixen sent pobres, però la submissió a la cúria eclesiàstica i a l'autoritat, així com la corrupció dels funcionaris i policies, està latent.

Aquest és el context que fa servir Greene per crear la seva història, per narrar els penosos últims mesos d'un capellà que vaga pels paratges mexicans buscant escapar de la mort, però lligat a una destinació molt superior a les seves forces.

El títol ens transmet l'ambivalència entre dos valors que no sempre coincideixen de cap manera, perquè moltes vegades són antagònics, com el cel i la terra, la vida i la mort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada