Seguidors

dissabte, 1 de setembre del 2012

VICENS I VIVES, Jaume; LLORENS, Montserrat

 
"INDUSTRIALS I POLÍTICS”

HISTÒRIA DE CATALUNYA / SEGLE XIX
Editorial Vicens-Vives / Pàgines: 469 / ISBN: 84-316-1814-0 / Edició: 1983.

Vicens Vives, un dels historiadors catalans amb més profunditat en les seves anàlisis de la història d'Espanya, torna a submergir-se en el paper cabdal exercit per certa burgesia catalana en l'intent de modernitzar Espanya. A Industrials i Polítics (Segle XIX) publicat el 1958, Jaume Vicens Vives evoca l'enèsim fracàs de Catalunya en l'aventura de canviar el destí de la classe dirigent peninsular. "...Als catalans de fa ara cent anys -escrivia l'historiador- els va ser fàcil reconèixer que Catalunya vivia, que ells bategaven al mateix ritme que la veïna Europa, mentre l'altre costat de l'Ebre s'arribava a un esgotament gairebé agònic. Això els va donar un ingenu punt d'orgull, que els va perjudicar, en l'obra mestra que s'havien proposat fer: l'aixecament d'Espanya. Perquè ha de quedar ben clar que durant el segle XIX Catalunya va esgotar dues generacions en l'objectiu -gairebé obsessionant- de fer d'Espanya una cosa diferent de la que havia estat fins llavors sota l'estructura barroca heretada dels últims Àustries i de la qual anava naixent del desavantatjós matrimoni entre el jacobinisme francès i l'idealisme germànic...".


Aquesta aproximació a la vida catalana del Vuit-cents aporta elements documentals i d'anàlisi suficients per entendre alguns tabús i algunes desavinences en el diàleg Catalunya-Espanya que encara perduren dos segles després. Així, desfilen episodis en què Catalunya i els seus prohoms van pretendre configurar el curs de la història d'Espanya, des de l'enfonsament del Vell Règim, Ferran VII, la fi de l'absolutisme, la revolució burgesa, les guerres carlines, la revolució de setembre de 1868, la primera República, la Restauració i l'anarquisme.

Montserrat Llorens, coautora de l'obra, biografia una vintena de personatges de l'època, des de Prim, Balmes i Pi Margall a Rius i Taulet, doctor Robert, Arnús, Girona o Güell. Una galeria, doncs, de la frustració o de voluntariosos constructors d'una Espanya diferent que no va ser possible.

Sobre Vicens Vives podeu trobar més informació a:
Webs
A més, podeu trobar:
 

Actualitzat: 08/10/2022 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada