Seguidors

divendres, 31 de gener del 2014

CASSANY, Daniel

 
"LA CUINA DE L’ESCRIPTURA”


LINGÜÍSTICA / DIDÀCTICA
Editorial Empúries / Pàgines: 209 / ISBN: 978-84-7596-913-8 / 8ª edició: juny 2011.

Després de llegir La cuina de l’escriptura de Daniel Cassany es té un cert respecte escriure’n un comentari.  Un no gosaria dir ni piu. De fet, tinc la sensació d’haver estat un mal lector, un mal alumne del seu text i no seguir tot el receptari de consells, eines i ensenyances que s’apleguen en aquest llibre.

Per què La cuina de l’escriptura és això, “...un manual de redacció per a tots aquells que s’han de posar a escriure...”, tal com assenyala Cassany en la contraportada del seu llibre. Però un manual divertit i alhora rigorós. I que no pretén donar un conjunt de lleis irrefutables perquè “...no hi ha beuratges màgics ni receptes instantànies per escriure...” (pàg. 195): l’exercici d’escriure necessita temps i cal aprendre’n l’ofici. O tal com ho comenta en Cassany, “...com un quadre inacabable, sense fi, sense meta, l’escriptura sempre permet anar més enllà...” (pàg. 193)

No us perdeu aquest receptari.


Podeu trobar més informació a:
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
"ESMOLAR L’EINA. 
Guia de redacció per a professionals”

LINGÜÍSTICA / DIDÀCTICA
Editorial Empúries / Pàgines: 159 / ISBN: 978-84-9787-250-8 / 2ª edició: novembre 2007.

Esmolar l’eina ve a ser una continuació de La cuina de l’escriptura, però en un sentit diferent. Ja no es tracta d’un manual de redacció per a no iniciats sinó una guia per a tots aquells que en les seves feines han d’escriure. Cassany els anomena professionals: economistes, juristes, enginyers, biòlegs, metges, mestres, etc.

Cassany parteix de la base del fet que: “...El discurs és una eina per comunicar coneixements, per desenvolupar l’activitat laboral, per enfortir la identitat professional, per acomplir els nostres deures i per exercir el poder...” (pàg.10). Així, per a tots aquests professionals “...el discurs és una eina de feina, i aquest llibre ensenya a esmolar-la...” (pàg.10).

Fet i fet, Esmolar l’eina “...se centra en els discursos més especialitzats, posant èmfasi en les qüestions transversals: l’anàlisi del lector, l’estructuració del contingut, la confecció de títols, índex i resums, el disseny d’il·lustracions, etc. També estudia dos tipus de text importants per a una organització: les instruccions i les cartes....” (pàg.11)

Ras i curt, doncs, no podem oblidar la rellevància que té l’escriptura. Saber escriure atorga poder. I més a la feina.


Actualització: 6/11/2022

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada