Seguidors

diumenge, 23 de febrer del 2014

LITERATURA MEDIEVAL VI: EL CONCEPTE D'AMOR EN EL "ROMAN" (Nota 2)



Amor i cavalleria són els pilars del roman courtoise occidental. El cavaller sense amor no es concep, i de la mateixa manera que no hi ha relat cavalleresc sense aventura o màgia, tampoc n'hi ha sense la presència de l'amor. Ara bé, l'interessant aquí no és que els herois protagonistes siguin cavallers enamorats, sinó que l'amor aparegui en ells expressat i concebut de manera similar, i sota aquesta forma especial de retòrica sentimental que anomenem amor cortès. Aquest apel·latiu val tant per al sentiment cantat pels trobadors llenguadocians, com per al qual mou als cavallers com Lancelot o Tristany, encara que hi ha algunes variacions. Per exemple:

L'amor és un sentiment exclusiu dels que han nascut en elevat bressol, i no pot trobar  acomodament, no almenys aquesta classe de amor, entre les classes inferiors, a les quals està vedat. (Què en sabem de l’amor dels camperols?).

El cavaller enamorat se sent impulsat a la gesta esforçada per l'amor, que és per tant font d'honor i cavalleria per als herois.

L'amor com a sentiment capaç d'inspirar proeses apareix ja en els primers romans com el Romà de Thebes, el Román d'Enees i el Romà de Troie, i travessa tota la literatura cavalleresca fins arribar a Don Quixot. El cavaller se sent feliç quan se li presenta una situació que li permet realitzar una gesta que pugui oferir a la seva amiga.

Així, l'amor en el codi cortès és un compromís intransigent que exigeix ​​lliurament complet i total submissió.

Un amor una mica malaltís, potser?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada