Seguidors

dissabte, 17 de gener del 2015

BAROJA, Pío

 

"ZALACAIN EL AVENTURERO"

LITERATURA ESPANYOLA / SEGLE XX

El País / Pàgines: 221 / ISBN: 84-89669-94-5 / Edició: 2003.

 

Pío Baroja va néixer a Sant Sebastià el 1872 i va morir a Madrid el 1956; va portar sempre una vida solitària, d'home pessimista, sincer i un gran escepticisme. Es va dedicar a la medicina i va regentar un negoci familiar de fleca, però ho va deixar tot per dedicar-se exclusivament a la creació literària.

Aquesta novel·la, ambientada al País Basc, explica la història i les aventures d'un jove, Martín Zalacaín, que creix en una societat ancorada en el passat des de la qual en comença a emergir una de nova.

Els dos punts clau que cal tenir en compte a la novel·la són les relacions personals de Zalacaín (l'enfrontament amb Carlos Ohando i les dones) i el marc en què es desenvolupa l'acció: la guerra.

Zalacaín l'aventurer forma part de les anomenades novel·les d'aventures de Baroja, juntament amb Les inquietuds de Shanti Andía (1911) i L'estrella del capità Chimista (1930). A totes elles els personatges estan en constant anar i venir de peripècies diverses.

Les aventures de Zalacaín s’emmarquen en una etapa històrica de l’Espanya que anava canviant a poc a poc, no sense dificultats, i que suposava la transició d’una societat de l’Antic Règim a la modernitat.

Concretament, des del punt de vista polític, s'emmarca en les disputes per la successió al tron del regne d'Espanya, entre el senyor Carles i el senyor Alfons (qui seria Alfons XII). Per això la trama transcorre, gairebé tota ella, durant la tercera guerra carlina (1872-1876).

Fet i fet, novel·la de constants aventures en un marc polític concret de la història d’Espanya del segle XIX.

Actualitzat a 03/09/2023

 
-------------------------------
 
    
"EL ARBOL DE LA CIENCIA"

LITERATURA ESPANYOLA / SEGLE XX
El País / Pàgines: 285 / ISBN: 84-9815-00-9 / Edició: 2004.

Pío Baroja (1872-1956), va ser un dels màxims representants de l'anomenada Generació del 98. La seva obra literària es va concentrar en la prosa i va agrupar les seves novel·les en nou trilogies i en una tetralogia.

Precisament, El árbol de la ciencia (1911) pertany a la trilogia La raza, formada també per La dama errante (1908) i La ciudad de la niebla (1909). Tanmateix, és considerada una de les seves millors obres. Presenta una visió aspra i hostil de la societat espanyola de finals del segle XIX. El pessimisme del protagonista es correspon amb el del mateix autor i amb l'ambient dominant en la societat espanyola de l'època, enormement afectada per l'anomenada crisi del 98.

La vida del protagonista, d'Andrés Hurtado, com a estudiant de Medicina al Madrid de finals del segle XIX, és, en gran part, la vida del novel·lista, que, en general, no conservava molt bons records dels seus professors. Els retrats que apareixen al principi d'alguns d'ells, poden comparar-se amb els que, molt temps després, va traçar en les seves memòries. Les inquietuds i dubtes del protagonista, els contrastos entre les realitats i les pretensions de la gent de l'època donen a la novel·la un to intel·lectual d'amargor. 

A la segona part, a través de l'estada d'Hurtado a Alcolea, un poble manxec, Baroja ens expressa la seva disconformitat per les tradicions típiques de l'Espanya rural del segle XIX. També aquí hi ha ressons de la breu època en què Baroja va exercir com a metge rural al País Basc. Al camp, la situació no és millor que a Madrid: pobresa, caciquisme, ignorància, resignació, etc. Després d'una breu estada a Alcolea, Hurtado torna a Madrid, on després d'experiències duríssimes exercint la seva professió, troba un parèntesi de pau en casar-se amb Lulú, intermedi que acaba amb la mort d'aquesta, del fill que esperaven i amb el suïcidi del protagonista. Els morts corresponen al final de les il·lusions, de la lluita, la derrota dels ideals i la resignació cap a un món sense esperança, un món destinat a la fatalitat.


Un resum de les idees filosòfiques d'El libro de la ciencia el podeu trobar a Aula de Filosofia de Eugenio Sánchez Bravo.

Més informació a: 
 
Actualitzat a 03/09/2023

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada